Teckningsmuseet 30 år

Den 18 juni 1992 invigdes Nordens första – och hittills enda – museum för teckningskonst i rådhusets lokaler på Stortorget i Laholm. Bakom projektet stod konstnärerna Björn Rosendal, Hardy Strid och musikern Ingvar Neuman. Tolv år senare påbörjades arbetet med att bygga om Laholms gamla brandstation till nya museilokaler. Rådhuset hade blivit alltför trångbott och samlingen av teckningar växte. Det vinnande förslaget – ritat av den norsk-svenske arkitekten Jörgen Michelsen – innebar ett varsamt återställande av den gamla kulturbyggnaden från 1910-talet, samt en modern och ljus tillbyggnad med ansiktet mot Lagan. Teckningsmuseet nyinvigdes vid Hästtorget den 3 mars 2007.

Sedan nyinvigningen har Teckningsmuseet satsat litet extra på utställningar av samtida illustratörer och teckningskonstnärer. Owe Gustafson, Stina Wirsén, Mander, Ann Böttcher, Sverre Malling (Norge) och Julie Nord (Danmark) är några exempel. Men vi har också fått se stora historiska utställningar som »Den stora utställningen om svensk illustration 1880–2020« (2017) och »Gestaltningar av sin tid – svensk modeteckning 1920–2020« (2021). Museets samling, med över 22 000 teckningar från 1700-talet och framåt, är också fortsatt en viktig del av utställningsverksamheten.

Officiellt firande i sommar

Vi återkommer med datum för officiellt firande av Teckningsmuseets 30-årsjubileum. Till dess säger vi skål och grattis, Teckningsmuseet, och tack för de här åren! Vi ser fram emot de kommande 30.