2012

14/1-19/2 Design:Halland Showroom Kom och upplev det bästa inom halländsk formgivning just nu! I samarbete med Falkenbergs museum visar vi ett nytt jurybedömt showroom för halländsk design. Utställningen är framtagen av Falkenbergs museum och visar utvalda produkter från både frilansare och företag, däribland stolar, skrivbord och en pall från Möbelverket, chokladförpackningar formgivna av företaget Where is my pony, Britta Thelemans one-cut stool, Hanna Bossmarks pepparkaksform Chic och bokomslag formgivna av Thomas Frisk. Utställningen visas i foajén.

27/11-26/2 Martin Bergström – Arachnoid Martin Bergström är en nytänkande kreatör som rör sig mellan mode och konst. En vild, galen och gränsöverskridande utställning där konst, design och scenografi möts i organiska två- och tredimensionella teckningar.

10/3-6/5 Britt Ignell Karlbrand – Tecknarens tankar, om vad teckning kan vara I vår visar Teckningsmuseet teckningar och skulpturer av konstnären Britt Ignell Karlbrand. Hennes verk växer långsamt fram i hantverksmässiga processer. Det finns hos henne en grundläggande tanke om att efterlikna naturens sätt att förändras, slumpmässigt men ändå i bestämda strukturer där verken formulerar relationer till omvärlden. Tankar kring livet, materien och tiden bildar en berättelse.

10/3-6/5 Max Walter Svanberg 100 år Det är i år hundra år sedan Max Walter Svanberg föddes. På Teckningsmuseet uppmärksammar vi detta genom att visa ett urval teckningar från hans rika konstnärskap. Utställningen visas i foajén och är ett samarbete med Max Walter Svanbergsällskapet och Malmö Konstmuseum.

17/5 – 20/5 Konstliv Halland För 17:e året i rad arrangeras Konstliv Halland då konstnärer öppnar sina ateljéer för allmänheten. I en samlingsutställning på Teckningsmuseet visas verk av konstnärer och konsthantverkare i Laholms kommun.

26/5 – 19/8 Raw a line – Giertz. Falagara. Boucht Teckningsmuseets sommarutställning Raw a line bjuder på samtida illustration och teckningskonst med en normkritisk ingång som vänder upp och ner på invanda föreställningar. De tre utställarna Anna Giertz, Alexandra Falagara och Beata Boucht är flitigt anlitade av tidningar som Bang, Arena, Vi, New York Times och den queerfeministiska tidningen Ful. Anna Giertz är konstnär och illustratör som med ett omsorgsfullt, fritt och öppet uttryck i flerbottnade bilder behandlar frågor om kroppen och naturen, närvaro och eskapism. www.annagiertz.se Alexandra Falagara är illustratör och grafisk formgivning. Hon arbetar mot det förväntade och strävar efter att kommunicera utan att använda stereotyper. www.alexandrafalagara.com Beata Boucht arbetar utifrån mottot more is more med komplexa illustratioenr i många lager. De kan ha en tydlig ingång men det finns alltid mycket att upptäcka. Med förförisk estetik vill hon leda in betraktaren på normkritiska radikala tankegångar. www.beataboucht.com

26/5 – 24/2 Med konsten som vapen och verklighetsflykt Ur Teckningsmuseets samling lyfter vi fram två av konstens roller; konsten som aktivt ställningstagande och samhällskritik, samt konsten som själslindring och dekorativ njutning. Få kulturella områden är så omdebatterade som konstens. Där skönhet kan likställas med såväl exempel på högklassig konst som med slentrianmässig prydnad, kan ifrågasättande konst likställas med knivskarp samhällskritik såväl som med provokation utan substans. Båda kategorier existerar emellertid av en anledning. Lika väl som konsten kan uppmärksamma orättvisor och belysa samhällsfrågor kan den tillhandahålla en nödvändig själslindring. Flertalet konstnärer, poeter, musiker och författare har i svåra personliga kriser eller i krigshärjade länder valt att skapa fantasifulla, sköna verk som en nödvändig verklighetsflykt, medan andra genom konsten väljer att ifrågasätta rådande normer i både diktaturer och demokratier.

För att uppmärksamma denna diskussion och belysa två av konstens motpoler har vi lyft fram ett brett urval ur Teckningsmuseets samling. Med denna utställning vill vi också visa teckningskonstens historia och utveckling. Tittar man på konsthistorien kan man se att många trådar och influenser håller sig kvar och utvecklas; epoker inom konsten är inte enskilda, inkapslade händelser. När en konstepok bryter sig loss från rådande normer är detta ofta en reaktion på just förgående epoker. Utställningsansvariga Catharina Ohlsson, museipedagog, Marie-Louise Berntsson, arkivansvarig

1/9-18/11 Helena Roos …frusna rosor och ömma bröst… I höst visar Teckningsmuseet Helena Roos spännande konst. På väggar och golv skapar hon med text och bild monumentala svartvita verk som betraktaren kan vandra runt i som i en scenografi. Hon berättar historier utifrån egna dagboksanteckningar och med inspiration från musik, poesi och allt som kan hända i livet. Verklighet blandas med drömmar och förhoppningar i ett uttryck som är både kraftfullt och självutlämnande.

2/12 -24/2 Emir Krajišnik – Levels and layers Konstnären Emir Krajišnik arbetar främst med skulptur och offentlig konst, men också med teckning. I vinter visar vi hans utställning Levels and layers, om vilken han själv säger;

”Att skildra inre händelser och att bevittna den egna handlingen i tecknandets förlopp innebär att ta ett kliv in i en värld där inbillning, drömmar eller verkliga iakttagelser möts på flera olika plan. Där manifesteras teckningen som metafor, association, fragment, överraskning, konstruktion, dekonstruktion, verb eller adjektiv.”

Verken i utställningen kretsar kring begreppet teckning, både i form av rörlig och icke rörlig bild; video, ljusobjekt, ljusprojektioner och tusch på papper.

2011

28.11.2010 – 13.2.2011 Günther Teutsch – som jag ser det Med sin osvikliga förmåga att undersöka och iaktta fångar Günther Teutsch omvärlden med sin penna. Utställningen visar ett retrospektivt urval av teckningar och skissböcker från hans många resor genom åren.

19/2 – 24/4 Fågelstreck Mattias Bäcklin samt fågelteckningar ur vår samling Som fågelskådare och med influenser från hiphop-kulturen låter Mattias Bäcklin staden och naturen korsbefruktas, ofta storskaligt i finstämda gråtoner. Människorna är exkluderade, huvudrollerna är istället tilldelade fåglarna. I bilderna finns ett prövande av etablerade föreställningar och ett ifrågasättande av gränser mellan kultur och natur.

2/4 – 29/5 Lena Danielsson Wulcan – LINJE Teckningens grundmaterial, grafit och papper är utgångspunkten för Lena Danielsson Wulcans arbete. Linjen är teckningens början, här har den frigjort sig från underlaget och tar sig ibland utanför ramarna. Grafit behöver inte alltid sitta fast inne i blyertspennan. Utställningen visas i Foajén.

14/5-3/9 Jorinde Voigt SUPERDESTINATION – Choreographed Coincidence På Teckningsmuseet i sommar visas för första gången i Sverige den Berlinbaserade konstnären Jorinde Voigts internationellt uppmärksammade arbete. Jorinde Voigt vill själv definiera sitt arbete som en filosofisk tecknarprocess med ansatsen att synliggöra det osynliga och åskådliggöra grundläggande parametrar i vår värld – avstånd, hastighet, lägesbestämning, frekvens, pop-listor, genrer. De abstrakta teckningarna är uppbyggda kring ett strikt regelsystem och befinner sig i ett gränsland mellan vetenskap och konst.

12/6-28/8 Ockie Nidsjö – teckningar Ockie Nidsjö föddes i Laholm (1954-2003). Samtidigt som man på Hallands Konstmuseum i sommar kan se en större retrospektiv utställning visar Teckningsmuseet utvalda teckningar ur sin samling.

10/9-20/11 Brit Swedberg Rörelsens magi – att fånga dansens väsen Brit Swedberg har under många år tecknat och recenserat dans och teater. I vackra tuschteckningar har hon fångat magiska ögonblick under de stora koreografernas dansrepetitioner. I utställningen visas också inlånade verk från dansmuseet på några av dansens storheter, bland annat Abraham Walcowitz teckningar av Isadora Duncan.

10/9-20/11 Teater Hallands Jubileumsutställning Skisser på teaterkostymer och rekvisita i en livfull presentation. Visas i foajén.

2010

23/1 – 25/4 I din blick – det tecknade porträttet Många förknippar begreppet porträtt med beställningsverk av till exempel kungligheter eller andra prominenta personer, där man eftersträvat att lyfta fram vissa generella karaktärsdrag, kopplade till arbetsrollen hos personen som avbildas.

Med utställningen I din blick – det tecknade porträttet har vi valt att lyfta fram porträtt där uttrycket är känsligt och nyanserat. I de mer privata porträtten, då man sällan är ute efter de offentliga porträttens allmänna egenskaper, blir resultatet gärna något mer särpräglat. Konstnärens relation till den porträtterade tillåts större utrymme. Den avbildade personens individuella drag och personliga sidor kan få en mer framträdande roll. Inte minst självporträtten speglar ”något annat” bakom blicken, som vi kan ana men inte alltid sätta ord på.

Det tecknade porträttet har ofta ett omedelbart tilltal som fångar betraktaren i ett tidlöst möte. Vår blick möter den avbildade personens blick, som i sin tur mött konstnärens blick. Men vi kan inte få bekräftat eller dementerat våra tolkningar av uttrycket ifråga. Istället blir det ett personligt möte där vi projicerar våra egna känslor och använder våra egna bakgrunder och erfarenheter för att tolka och avläsa den avporträtterade.

I din blick – det tecknade porträttet är Teckningsmuseet i Laholms första utställning i Länsmuseet Halmstads regi. Vi bjuder besökaren på tecknade porträtt ur våra båda samlingar av bland annat Ernst Josephson, Arvid Carlsson, Signe Lanje, Ragnar Sandberg, Åke Göranson m fl väl kända namn, samt privata porträtt som laholmarna lånat ut.

Tecknare i undervegetationen Steget från vetenskapliga illustrationer till samtida konst är kanske inte så långt som man kan tro? I sommarens utställning på Teckningsmuseet i Laholm visar vi samtida konstnärers tolkningar av flora och fauna. Genom ett samarbete med Galleri Magnus Karlsson i Stockholm har vi lånat in verk av den nya generationens stora namn inom konstvärlden just nu. Samtliga är konstnärer som använder naturen som utgångspunkt och teckningen som teknik – ett ”hett” medium idag, även internationellt. Till utställningen har vi också bjudit in Elizabeth Binkiewicz, vetenskaplig illustratör för att visa kopplingen mellan konst och vetenskap och hur de tar hjälp av varandra. Konsten har länge hämtat inspiration från naturen och inom artbestämning av exempelvis insekter är teckningen ett ovärderligt hjälpmedel.

Medverkande konstnärer är Roger Andersson, Bianca Maria Barmen, Elizabeth Binkiewicz, Johanna Karlsson, Peter Köhler, Sverre Malling och Jeff Olsson.

Utställningen var ett samarbete med Naturhistoriska riksmuseet och Galleri Magnus Karlsson.

11/9 – 21/11 Ragnar Persson – Black Sabbath Ragnar Perssons bildvärld är som hämtad från en tonårings dagbok där figurerna ser ut att ha smugit sig ut för en tjuvrök i skogen. Han har alltid tecknat mycket och hämtat inspiration till sin speciella stil från hårdrockens och punkens bildvärld. Han är redan en mycket uppskattad konstnär, särskilt hos den yngre generationen, och just nu på god väg mot ett internationellt genombrott.

11/9 – 21/11 Tonårsteckningar I foajén visas tonårsteckningar ur vår samling från 1700-tal till nutid.

28/11 – 13/2 Günther Teutsch – som jag ser det Med sin osvikliga förmåga att undersöka och iaktta fångar Günther Teutsch omvärlden med sin penna. Utställningen visar ett retrospektivt urval av teckningar och skissböcker från hans många resor genom åren.

Utställningar 2006-2009

28.1.06 – 20.5.06 NYFÖRVÄRV

27.5.06 – 22.11.06 NILS CARLSSON MILIONEN och GUNNAR DIDOFF

30.9.06 – 20.1.07 SPRATTEL

3.3.07 – 1.7.07 Invigningsutställning LinjeLust

16.6.07 juni – 22.7.07 Helene Billgren ”Du vann Susann”

7.7.07 – 19.8.07 FEM HALLÄNDSKA KONSTNÄRER Rigmor Dahlqvist, Lennart Otsa, Eva Skogar, Günther Teutsch, Olle Waller.

7.7.07 – 30.9.07 Albert Engström – ett collage över konstnärens teckningskonst

28.7.07 – 2.11.07 Ulf Lundkvist

25.8.07 – 30.9.07 Anna Fröman

25.8.07 – 30.9.07 Ylva Lund

13.10.07 – 18.11.07 Jakob Anckarsvärd

8.11.07 – 6.1.08 Barnboksillustratörer från Danmark, Norge och Sverige

24.11.07 – 6.1.08 Paul Freud

24.11.07 – 6.1.08 Stefan Berger

12.1.08 – 17.2.08 Georg Lagerstedt

12.1.08 – 2.3.08 Vassil Simittchiev

23.2.08 – 30.3.08 Anders Didoff, Karin Ek och Heléne Sandegård

8.3.08 – 4.5.08 Carl Martin Hansen

10.5.08 – 29.6.08 Roger Risberg, Tommy Carlsson ”RIVERLAND”

24.5.08 – 29.6.08 Serieskolan i Malmö

5.7.08 – 31.8.08 Sol Kjøk – ”Book of Swells”

5.7.08 – 31.8.08 Teckning på huden – Tatueringskonst

6.9.08 – 2.11.08 Madlen Herrström – ”Hokus Pokus Filiokus”

6.9.08 – 2.11.08 Bertil Almqvist ”Barna Hedenhös”

8.11.08 – 4.1.09 Mari Kretz

8.11.08 – 4.1.09 Hardy Strid (ur samlingen)

10.1.09 – 22.3.09 Endre Nemes, Carina Kågström, Åke Nilsson – ur samlingen.

28.3.09 – 31.5.09 Roj Friberg, Lena Pårup, Bernard Andersson

6.6.09 – 23.8.09 Carl Frederick Reuterswärd & Agneta Geijer

29.8.09 – 1.11.09 Mikael Ericsson – Dark Honeymoon, Ur samlingen – Människor, miljöer och en gnutta surrealism.

Utställningar 2000-2005

jan-maj 2000 Vårutställning Nyförvärv

juni-dec 2000 Kvinnliga tecknare

jan-maj 2001 Vårutställning Nyförvärv

maj-dec 2001 Gerlesborg – en historisk exposé

jan-april 2002 Björn Brusewitz, Richard Ingelsson, Agneta Geijer, nyförvärv

maj-dec 2002 När det kommer till kritan – 100 konstnärer ur samlingarna

jan-maj 2003 Elsie Landström, Martin Lamm, Karl Erik Boman, Evy Låås, nyförvärv

maj-dec 2003 Oscar Cleve och Sven Rydén

jan-maj 2004 Ingela Svensson, Bernard Anderson, Olle Agnell, Gustaf Skoglund m fl

maj-sept 2004 På väg I, 4 konstskolor

sept-jan 2005 På väg II, pedagogiska projekt, krokier

jan-maj 2005 Yggdrasil av Edward Lindahl. I rörelse av Lena Björn

maj-sept 2005 Sagolikt. Bilder av ett 15-tal konstnärer som snuddar sagans stämning

24.9.05 – 21.1.06 FYRA FRÅN SYDHALLAND Fyra konstnärer med anknytning till Laholm med omnejd

Utställningar 1996-1999

april-maj 1996 Ann Mari Didoff

maj-dec 1996 Halland

jan-maj 1997 Vårutställning Nyförvärv

maj-dec 1997 Porträtt

jan-maj 1998 Vårutställning Nyförvärv

maj-dec 1998 13-15 år – tonårsteckningar under 200 år

jan-maj 1999 Vårutställning Nyförvärv

maj-dec 1999 Agneta Geijer

Utställningar 1992-1995

juni-dec 1992 Sydhalländska konstnärer m fl

dec-maj 1993 Agneta Geijer, Elsie Landström och nyförvärv.

maj-dec 1993 Professorer och lärare m fl

dec-maj 1994 Knut Irwe, Folke Andreasson och nyförvärv

maj-dec 1994 Okänt 1800-tal

okt-maj 1995 Endre Nemes dec-maj 1995 Nyförvärv

maj-dec 1995 Tidningstecknare

dec- maj 1996 Oscar Cleve och andra