Konst på Bio Maxim: HIERONYMUS BOSCH OCH HANS MÄRKLIGA VÄRLD

Biograf Maxim

28 september 18:00
150 kr (130 kr för medlemmar i Teckningsmuseets vänner)

Med anledning av att det är 500 år sedan Hieronymus Bosch dog, arrangerades utställningen Hieronymus Bosch – Genius Vision på Het Noordbrabants Museum (13 februari – 8 maj 2016). Det är den största Bosch-retrospektiven någonsin.

Över 420 000 besökare flockades till utställningen. Nu kan biobesökaren se utställningen från första parkett. Med guidning av utställningens kuratorer och ledande kulturkritiker ger filmen en närgången titt på den visionäre konstnären, och utforskar inspirationen bakom hans märkliga och skrämmande verk.

Animations-workshop – Ett kreativt sätt att göra animation med ljud!

Teckningsmuseet

21 oktober 12:00-17:00
150 kr (föranmälan krävs)

Den här workshopen ger dig möjlighet att experimentera med idéer genom att animera direkt under kameran. Dessa idéer kan vara figurativa eller abstrakta, verkliga eller drömlika, och allt däremellan. Du kommer att kunna utforska förhållandet mellan ljud och rörlig bild, och producera animering som har potential att förvåna och glädja! Dagens mål är att ha ett öppet sinne och lära sig animering. Det kommer att läggas tonvikt på praktiska metoder och diskussioner för att se hur denna speciella konstform kan ge dina kreativa idéer liv.

Konst på bio maxim: HOCKNEY: LANDSCAPE, PORTRAITS AND ONE STILL LIFE

Biograf Maxim

26 oktober 18:00
150 kr (130 kr för medlemmar i Teckningsmuseets vänner)

David Hockney är en av Englands största nu levande konstnärer. Hans nyskapande, fascinerande verk återfinns på de största konstmuseerna i världen. Två utsålda London-utställningar utgör ryggraden i skildringen av denna unika och innovativa talang, som med egna ord beskriver vad som ligger bakom hans konstnärskap.

Hazelius Hedin

Teckningsmuseet

26 oktober 19:00
180 kr + serviceavgift (förköp ticketmaster.se)

När Hazelius Hedin släppte sitt första album, ”Om Du Ville Människa Heta” (2011), tog de folkmusik-Sverige med storm, och i med den skivan utsågs till Årets grupp på Folk- och Världsmusikgalan 2012. Hösten 2014 släpptes duons efterlängtade andra album! Det fick namnet ”Sunnan” och releasen skedde på Linköping Folk Festival.

Höstlovsverkstad!

Teckningsmuseet

31 oktober-3 november 10:00-16:00
Fri entré

Under höstlovet har vi öppen verkstad i vår tecknarateljé för alla åldrar. Då kan ni prova på Quilling som är en gammal teknik att göra bilder med pappersremsor.
Man rullar, böjer och formar pappret till dekorativa mönster eller föreställande bilder, som till exempel blommor, eller kanske ett ansikte. Dessa limmas sedan ihop, eller på ett papper.
Tekniken började användas under renässansen då munkar och nunnor dekorerade böcker och askar med dessa pappersremsor. Hantverket har sedan utvecklats och använts på olika sätt genom tiderna och nu får du chansen att göra din variant.

Hur nazisterna stal Europas konstskatter

Teckningsmuseet

19 november 16:00
Fri entré

Författaren Anders Rydell berättar om hur nazisterna plundrade miljontals konstverk under andra världskriget – och den långa kampen för att återbörda de förlorare konstskatterna. Hans böcker ”Plundrarna” och ”Boktjuvarna” har översatts till 19 språk.

Konst på bio maxim: Henri Matisse – The Cut-Outs

Biograf Maxim

23 november 18:00
150 kr (130 kr för medlemmar i Teckningsmuseets vänner)

Publiken bjuds in att njuta av en intim rundtur bakom kulisserna på Tate Moderns utsålda utställning Henri Matisse: The Cut-Outs. Vi får även intervjuer med experter som Tate-chefen Nicholas Serota och konstnärens vänner, liksom sällsynt arkivmaterial av Matisse i arbete. Detta är en exklusiv titt på slutet av Matisses karriär, då han började sin ”carving into colour” och då hans serie med spektakulära cut-outs föddes.