Teckningsmuseets Vänner

PROGRAM

Konst på bio
I samarbete med biograf Maxim visas tre konstfilmer under hösten 2019 och fyra filmer under våren 2020. Medlemmar i Vänföreningen betalar 140 kr, ordinarie pris 160 kr. Filmerna visas kl. 18.00.

 10 oktober: van Gogh – Vid evighetens port (Obs, visas 17:30)
7 november: Gauguin på Tahiti – Ett förlorat paradis
12 december: Pradomuseet – En samling underverk
23 januari: Big Eyes – om konstnären Margaret Keanes liv (Obs, visas 17:30)
6 februari: Tintoretto – En rebell i Venedig
5 mars: Frida Kahlo – Viva la vida
2 april: Hilma af  Klint – Bortom det synliga

Söndagen 17 november kl. 15.00
Guidad visning av utställningen Shades of existence för medlemmar. Föreningen bjuder på kaffe efteråt.

Resa till Danmark 23 november – Vi besöker Louisiana och Gl. Holtegaard

Vi börjar på Louisiana för att se den stora utställningen med Marsden Hartley. Museet visar 110 målningar av Hartley, den största i Europa någonsin, utlånade från museer och samlare i USA. Kan man vara en absolut klassiker, men ändå okänd – eller kanske snarare glömd? Vara betraktad som ”Amerikas förste moderna målare under 1900-talet” och fortfarande vänta på att bli upptäckt? När det gäller den store amerikanske diktaren och konstnären Marsden Hartley (1877–1943) är svaret faktiskt ja – i varje fall i Europa. Detta trots att Hartley tillhörde innekretsen av konstnärer på båda sidor av Atlanten, deltog i Gertrude Steins salonger, ställde ut med Blaue Reiter i München, umgicks med Kandinsky och Gabriele Munter, Georgina O’ Keiffe osv. Han var hela livet en rastlös outsider, en sökande själ med ständigt skiftande måleriska uttryck. Hans verk har varit svåra att inpassa i den traditionella konsthistorien, men kanske just därför upplevs de så spännande idag. På Louisiana finns det naturligtvis möjlighet att äta lunch och att titta på de andra spännande utställningarna; Generation Wealth och den om den mexikanska arkitekten Titiana Bilbao. Bussen tar oss sedan vidare till vackra Gl Holtegaard, 21 km söderut från Louisiana, som omges av en fantastisk barockträdgård. Utställningen vi ska titta på här kallas ”Cirkus”, vi får se cirkusmotiv i konsten ända tillbaka till1890-talet. Det är en grupputställning med verk av såväl levande som äldre konstnärer från olika länder t.ex. Isaac Grunewald, Franciska Clausen, Alexander Calder, J.F. Willumsen, Paul McCartney, Toulouse-Lautrec och Storm Petersen. På Gl Holtegaard kan man passa på att njuta av eftermiddagskaffe.

Avresa: Busstorget i Laholm lördagen 23 november kl. 9.00, McDonald´s i Mellbystrand kl. 9.10.

Anmälan: senast 15 november till Ingrid Gullander, tel. 0430-20467, ingrid.gullander@icloud.com eller till Marie-Louise Jacobsson tel.070-8380712, ml.jacobsson@surfia.nu

Pris: inkl. bussresa och entréer, 550 kr för medlemmar och 650 kr för icke medlemmar (med Louisianakort 380 kr). Pengarna sätts in på plusgiro 6448957-8 senast 15 november. Ange namn och mobilnummer. Vid avbokning efter 15/11 återbetalas ej 100 kr. Beräknad hemkomst ca kl. 19.

OM VÄNFÖRENINGEN

Välkommen att delta i våra måndagsträffar. Vi träffas udda veckor på Teckningsmuseet, fikar, pratar och har studiecirkel i konst. Vi förbereder också utskick av nyhetsbrev inför vernissager och årsmöte.

Teckningsmuseets Vänner är en väldigt aktiv ideell förening, som har till syfte att på olika sätt stödja Teckningsmuseet i Laholm. Föreningen bildades den 3 oktober 1992. Årsmöte hålls antigen i mars eller april månad. Ge ditt stöd till Teckningsmuseet i Laholm och kom med oss i vänföreningen!

Som medlem bidrar du med din medlemsavgift ekonomiskt och med din tid praktiskt för att försköna Nordens enda museum för teckningskonst.

Som medlem får du:
– Inbjudan till samtliga vernissager
– Nyhetsbrev 3–4 gånger per år
– 20% rabatt vid köp i museets butik
– Möjlighet att delta i våra måndagsträffar kl.16–18 på udda veckor (uppehåll under sommaren)
– Delta i studiecirkel om konstnärer
– Delta i ett årligt konstlotteri
– Erbjudanden om konstresor, föredrag med mera

Årlig medlemsavgift:
200 kr för enskild medlem
300 kr för familjemedlemskap, föreningar och företag

Postgiro: 644 89 57-8
Ange namn, adress, telefonnummer och ev e-postadress.

Välkommen till oss!

Styrelseledamöter i Teckningsmuseets Vänner
Christina Lindvall-Nordin, ordförande
Margareta Jonsson, vice ordförande
Ing Britt Ottosson, sekreterare
Marie-Louise Jacobsson, kassör
Bodil Svensson, redaktör
Gitt Grännsjö-Carlsson, ledamot
Kersti Nilsson, ledamot
Ingrid Olsson, ledamot
Eiler Jansson, ersättare

vanforeningen@teckningsmuseet.se