Sagoöar och brobyggen – tre samtida bilderbokskonstnärer.

Ida Björs, Emma Virke och Sara Lundberg.

Titta, läs och lyssna! I utställningen möter ni en färgrik sagovärld skapad av några av våra främsta samtida bilderbokskonstnärer. Med interaktiva delar kan ni ta er in i berättelsernas rum och möta bilderbokens världar. Upptäck färger i mörkret med Emma Virkes Memmo och Mysen söker efter färger. Möt karaktärerna Vita och Öjvind och se hur de växte fram i bilder och skisser till Sara Lundbergs böcker, bland andra Vita streck och Öjvind. Följ med in i folksagans värld genom Ida Björs inlevelsefulla teckningar, textilier och collage.

Ida Björs, född 1973, är konstnär och illustratör, utbildad bl.a. på Grafisk Design och Illustration, Konstfack. Hon illustrerar i tidningar men också barnböcker, till exempel Botilda Bengtsson och Brorsan, och Den elektriska pojken från Arbrå. Det finns en inkännande enkelhet i bilderna som rymmer en stor känslighet. Ida Björs tar ofta avstamp i en känsla som hon vill förmedla, och arbetar med många uttrycksformer såsom måleri, textil och collage – ofta med en influens från folklore. Ida Björs har fått Björn Bergs konstnärsstipendium för illustrationerna till Den elektriska pojken från Arbrå. Hon har ställt ut på bl.a. Liljevalchs konsthall, Stockholm, och Edsviks konsthall, Sollentuna. Bland hennes uppdragsgivare finns Dagens Nyheter, Rädda Barnen, Natur & Kultur, Rabén och Sjögren, Alfabeta Bokförlag m.fl.

Sara Lundberg, född 1971, är illustratör, konstnär och författare. Hon är utbildad på bl.a. McDaniel Collage, USA, och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. I hennes måleriska bilder samsas flödande färger med tunna linjer. I den ofta öppna bildkompositionen blandas fantasifulla och mer realistiska element i en helhet som känns självklar och känslomässigt träffsäker. Sara Lundberg har under många år illustrerat till andras böcker, bl.a. Nils Holgerssons Underbara Resa och samlingsvolymen Tusen år i Sverige. Under senare år har hon även illustrerat egna böcker, bl.a. böckerna om Vita och Öjvind. Hon har fått Elsa Beskow-plaketten för den egna boken Vita streck och Öjvind och Augustpriset för sin medverkan i boken Skriv om och om igen. Sara Lundberg har ställt ut på bl.a. Örebro konsthall, Göteborgs Konstmuseum och Eskilstuna konstmuseum.

Emma Virke, född 1974,  är illustratör, konstnär, författare och grafisk formgivare. Hon är utbildad på Pernbys Målarskola i Stockholm och Arizona State University i USA. Emma Virke arbetar med blandteknik. På ett fritt och lekfullt sätt kombinerar hon blyertsteckningar med måleri och olika material som hon bearbetar till digitala collage. Med noggranna iakttagelser och känsla för detaljer skapar hon berättande bilder med mycket känsla – och ibland med en drömsk stämning. Några av hennes böcker är: Toto tittut, Memmo och Mysen bråkar i vinden, Brevet till månen och Månkan och jag har en hemlighet (Text: Katarina Kieri). Virke har belönats med flera stipendier från Sveriges författarfond och Konstnärsnämnden. Hon har ställt ut på Norrköpings Konstmuseum, Edsvik Konsthall och Liljevalchs Vårsalong.