BOKBILDSPRISET 2018

Teckningsmuseet och Svenska Tecknare har inför årets bokmässa i Göteborg instiftat ett unikt Bokbildspris som tilldelas en bildskapare som haft en ”genomgripande betydelse för bilden som kreativt och konstnärligt område inom bokutgivningen i Sverige”. Bokbildspris 2018 ges till illustratören och författaren Eva Lindström!

Juryns motivering: Eva Lindström är en bilderboksskapare med ett helt eget språk. Hennes säregna bildberättande präglas av humor, skaparglädje och frihet, där lekfull detaljrikedom kombineras med färg- och formmässig klarhet. Hennes sätt att teckna världen är på en gång exakt och drömlikt: här ryms rymlingar och tjuvar, apor och ormar, fåglar och alldeles vanliga barn, i snåriga skogar och känsloliv. I Lindströms verk är äventyret aldrig långt borta – ibland ödsligt, ibland roligt, men alltid med hennes egen ton. I bok efter bok gör hon märkbara avtryck i bilderboksbranschen.

Prisutdelningen ägde rum på Bokmässan den 28 september i Svenska Tecknares monter A02:27. Utmärkelsen består av ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

(Foto, Bokmässan: Niklas Maupoix. Foto, Eva: Anna Ledin Wirén)

Pressbilder och kontakt:
linus.lundberg@laholm.se
hanna@svenskatecknare.se