Höst och vinter 2023

Tecknarateljén är stängd för drop-in den 14 oktober, 28 oktober samt 29 oktober fram till kl. 14.
Kombinera gärna ert besök med en guidad visning den 14 oktober, 28 oktober, 11 november, 25 november, 9 december, 30 december, 13 januari och 27 januari kl. 14.

2–3 september
Stilleben. Vi tecknar och målar av uppställda föremål.

9 september
”Teckna det du hör och känner”. En interaktiv teckningsperformance med konstnären Linda Holmer. Kl. 13–13.45. Begränsat antal platser. Obs! Föranmälan krävs till 0430-154 51 eller teckningsmuseet@laholm.se.
Evenemanget är ett samarbete med 13festivalen (www.13festivalen.com)

16–17 september
Måla till musik.

13 oktober 
Tecknarateljén är stängd den här dagen.

14 oktober
”Kära garn-dagen”. Hantverk med garn uppmärksammas med stick/virk-kafé, workshopar, föreläsningar, garnbytar-hörna m.m. Alla välkomna. Fri entré.

Obs! Tecknarateljèn och Keramikmuseet är stängt för andra besökare under denna dag. Se fullständigt program på www.visitlaholm.se/events och www.teckningsmuseet.se från i mitten av september.

15 oktober
Garnbollsfest. Vi gör bollar av garn under ledning av textilhantverkare Evelina Markow. Släpp fantasin lös och gör en nyckelring, ett bokmärke, halsband eller kanske ett väggornament. Drop-in mellan kl 13 och 15. Rekommenderad ålder 7–12 år.

21–22 oktober
”Laholms magiska platser”. Prova på att göra animerad film med Laholm som bakgrund. Vi skapar bakgrunder genom att klippa och klistra bland Laholmsmotiv och animerar en kort sekvens med hjälp av stop-motion-teknik. Vi hämtar magisk inspiration från den aktuella utställningen ”Världar och vidunder” av illustratören Alvaro Tapia. Drop-in. (Obs! Viss väntetid kan förekomma) Ta gärna med en USB-sticka eller en e-postadress för att kunna spara din film!

28 oktober
Tryck egna motiv på vita t-shirts! I ett samarbete mellan Teckningsmuseet och Art Lab Gnesta kommer konstnären Olle Halvars till Teckningsmuseet och håller i workshoppen ”Dagsform”. Du designar helt enkelt ett tryck utifrån din dagsform: kanske känner du dig glad, ledsen, tråkig eller upprymd? Med hjälp av papper, sax och brytkniv skapar vi mallar med ansiktsuttryck som vi sedan trycker på en t-shirt. Tekniken kallas ”screentryck”.  

Olle Halvars arbetar som konstpedagog på Art Lab Gnesta samt som konstnär i egna projekt. Olle gillar att arbeta i stora format där spontanitet och medskapande får stort utrymme. I pedagogiska sammanhang är leken och det kollektiva skapande centralt och involverar ofta enklare grafiska tekniker med breda penseldrag, rivna kanter och karvat trä. En fin balans mellan struktur och kaos. Workshoppen är gratis. Obs! Köp vit t-shirt i ekologisk bomull på Teckningsmuseet eller ta med en egen (den måste vara vit och i bomull). Datum: 28 oktober. Plats: Tecknarateljén på Teckningsmuseets nedre plan. 

Workshop 1: klockan 12–14, ålder 12–14 år.
Workshop 2: klockan 14.30–16.30, ålder 15–18 år

Föranmälan krävs till 0430-154 51 eller teckningsmuseet@laholm.se (begränsat antal deltagare). 

Programmet är en del av ”Bästa Biennalen!”

29 oktober
Arkeologisk fyndteckning. Prova på att teckna av arkeologiska föremål och få en inblick i hur teckning används inom det arkeologiska fältet. I museets första rum visas utställningen ”Arkeologisk fyndteckning” där det visas fyndteckningar med fokus på utgrävningar och fynd från Laholm med omnejd. Tid: kl. 12–13.30. Workshoppen är gratis. Föranmälan till 0430-154 51 eller teckningsmuseet@laholm.se.

Höstlovsverkstad, 31 oktober–5 november
”Verkstaden för magiskt hantverk”.  Välkomna in i en magisk verkstad. Gör din egen trollstav, skapa magiska tecken och skriv med osynlig text. Inspireras av vår utställning ”Världar och vidunder” av Alvaro Tapia och titta på originalen till de svenska Harry Potter-böckerna. Drop-in. Rekommenderad ålder: från 7 år. Barn deltar i vuxet sällskap. Viss väntetid kan förekomma.

Öppet:
31 oktober–3 november kl. 10–16.
4–5 november kl. 12–15.30.

11–12 november
Teckna med kol. På stora papper utforskar vi kolet som täckningsmaterial.

25–26 november
Blanda färg. Måla med ”varma” och ”kalla” färger. Vi ser hur en färg ser ut att ligga långt borta och en annan helt nära.

2–3 december
Julpyssel. Fira första advent med julpyssel på Teckningsmuseet! Vi skapar smällkarameller, girlanger och teckningar med jul- och vintermotiv. Pga. julskyltning i stan har vi öppet till kl. 18 den här dagen.

13–14 januari
Porträtt i kollage. Gör ett porträtt av dig själv eller en vän. Vi arbetar med kollage-teknik och river papper och tidningar för att låta ett ansikte klistras och växa fram. Låt dig inspireras av Alvaro Tapias utställning och kanske din modell förvandlas till en trollkarl? (Åtminstone på pappret).

20–21 januari
Teckna meddelande till framtiden. Vi ritar och skriver om idag, hur vi har det, vad gör vi om dagarna, hur tänker vi om framtiden och förseglar det i ett kuvert som du tar med dig hem och öppnar om X år