Teckningsmuseet 25 år
Den 18 juni 1992 invigdes Nordens första – och hittills enda – museum för teckningskonst i rådhusets lokaler på Stortorget i Laholm. Bakom projektet stod konstnärerna Björn Rosendal, Hardy Strid och musikern Ingvar Neuman. Tolv år senare påbörjades arbetet med att bygga om Laholms gamla brandstation till nya museilokaler. Rådhuset hade blivit alltför trångbott och samlingen av teckningar växte. Det vinnande förslaget – ritat av den norsk-svenske arkitekten Jörgen Michelsen – innebar ett varsamt återställande av den gamla kulturbyggnaden från 1910-talet, samt en modern och ljus tillbyggnad med ansiktet mot Lagan. Teckningsmuseet nyinvigdes den 3 mars 2007, vilket är tio år sedan i år, så det finns fler anledningar att fira!
Sedan nyinvigningen har Teckningsmuseet satsat litet extra på utställningar av samtida illustratörer och teckningskonstnärer. Owe Gustafson, Lovisa Burfitt, Magnus Bard, Ann Böttcher, Sverre Malling (Norge) och Julie Nord (Danmark) är några exempel. Till varje utställning producerar Teckningsmuseet en kortfilm om konstnärerna. Syftet är att fördjupa upplevelsen av utställningen och i förlängningen bygga upp ett konsthistoriskt filmarkiv. I anslutning till utställningarna erbjuder museet även skräddarsydda guidningar, workshopar och pedagogiska program för både skolor och allmänhet.
Lördagen den 27 maj firade Teckningsmuseet sitt jubileumsår i samband med vernissagen av Den stora utställningen om svensk illustration 1880–2020. Förutom tal och högklassigt mingel anordnades det två panelsamtal om teckningskonstens historia, samtid och framtid. Deltog gjorde författaren Lena Andersson, DN:s ledartecknare Magnus Bard, konstnären Jonas Liveröd och Moderna Museets intendent Annika Gunnarsson. Samtalen modererades av Andreas Berg och Sara Teleman, författarna till boken Svensk illustration – en visuell historia (2013).
Skål och grattis, Teckningsmuseet, vi ser fram emot de nästkommande tjugofem åren!