Teckningsmuseet 30 år

I sommar fyllde Nordens enda museum för teckningskonst 30 år. Detta firades lördagen den 18 juni – på dagen 30 år efter att Teckningsmuseet öppnade i rådhusets lokaler på Stortorget i Laholm.

Den 18 juni 1992 invigdes Nordens första, och hittills enda, museum för teckningskonst i rådhusets lokaler på Stortorget i Laholm. Bakom projektet stod konstnärerna Björn Rosendal och Hardy Strid samt musikern Ingvar Neuman. Tolv år senare påbörjades arbetet med att bygga om Laholms gamla brandstation till nya museilokaler – rådhuset hade blivit alltför trångbott och samlingen av teckningar växte. Det vinnande förslaget, ritat av den norsk-svenske arkitekten Jörgen Michelsen, innebar ett varsamt återställande av den gamla kulturbyggnaden från 1910-talet, samt en modern och ljus tillbyggnad med utsikt mot Lagan. Teckningsmuseet nyinvigdes vid Hästtorget lördagen den 3 mars 2007; ”Alla var där” konstaterade Hallandsposten i en artikel måndagen därpå.

Sedan nyinvigningen har Teckningsmuseet satsat lite extra på utställningar av samtida illustratörer och teckningskonstnärer. Owe Gustafson, Stina Wirsén, Mander, Ann Böttcher, Sverre Malling (Norge) och Julie Nord (Danmark) är några exempel. Men vi har också fått se stora historiska utställningar som ”Den stora utställningen om svensk illustration 1880–2020” (2017) och ”Gestaltningar av sin tid – svensk modeteckning 1920–2020” (2021). Museets samling, med över 22 000 teckningar från 1700-talet och framåt, är också fortsatt en viktig del av utställningsverksamheten. Samlingen ägs av Stiftelsen Teckningsmuseet i Laholm.

Från 7 500 till 25 000 besökare

Sedan flera år tillbaka erbjuder museet skräddarsydda guidningar, workshopar och pedagogiska program för både skolor och allmänhet. Tecknarateljén på museets nedre plan lockar många barnfamiljer under helgerna, och ännu fler under loven – en skapandeverkstad under påsklovet kan dra upp emot 200 personer. Att det alltid är gratis inträde hjälper säkert till. Sedan Laholms kommun tog över driften 2013 har museet fått fri entré och gått från 7 500 besökare om året till omkring 25 000 i dag.

– De flesta av våra besökare bor i Halland och Skåne förstås, men folk reser hit från alla delar av landet, även Danmark och Tyskland, säger Frida Talik, konstnärlig ledare på Teckningsmuseet.

Kort efter att kommunen tog över verksamheten från Hallands konstmuseum i januari 2013 flyttade Laholms turistbyrå in i museets lokaler. Detta har lyft båda verksamheterna, enligt Laholms kommuns kultur- och turistchef Jonas Heintz:

– Att turistbyrån flyttade från rådhuset till museets lokaler på Hästtorget har resulterat i en klassisk ”win-win”. Verksamheterna drar folk åt varandra, och vi ser exempelvis att många museibesökare passar på att plocka med sig broschyrer och annan turistinformation, säger Jonas Heintz.

Motgångar och skandaler

Teckningsmuseets historia är naturligtvis inte bara kantad av glada miner och skimrande framgångar. Redan hösten 2007, några månader efter nyinvigningen, var det osäkert om verksamheten kunde drivas vidare efter en politisk tvist kring museets ekonomi. Allt löste sig dock till slut och i dag betraktas Teckningsmuseet som ett viktigt och attraktivt besöksmål i Laholm och Halland.

På skandalfronten finns det inte mycket att hämta, men debatten 2016 kring den danska konstnären Christian Finnes ”LSD-konst” är svår att utelämna. Dagen innan vernissagen av den danska grupputställningen ”Down by the river” berättar Finne för lokaltidningarnas reportrar att han ofta tecknar under ruset av psykedeliska droger. En av teckningarna i utställningen avbildar också ett bokomslag med texten ”LSD Psychotherapy”. Utspelet resulterar i braskande tidningsrubriker och flera politiker, inklusive socialnämndens ordförande, vill att Finnes konstverk ska tas bort från utställningen. Museets personal vägrar att ta ner verken med hänvisning till den konstnärliga yttrandefriheten och konflikten leder till en massiv våg av besökare.

30-årsfirande den 18 juni

Lördagen den 18 juni – på dagen 30 år sedan museet öppnade – firade Teckningsmuseet sitt jubileumsår i samband med vernissagen av ”ART’S FUN – visuella hyss av Lasse Åberg”. Förutom tal och högklassigt mingel blev det jazzmusik av Per Thornberg trio, samtal om museets historia och föredrag av Lasse Åberg.

Skål och grattis, Teckningsmuseet, och tack för de här åren! Vi ser fram emot de kommande 30.