Down by the river

Teckningsmuseet

23 januari - 22 maj 2016

2016 är det nordiskt år på Teckningsmuseet i Laholm. Det innebär ett helt år med utställningar av samtida nordiska konstnärer. Först ut är Danmark och de tre konstnärerna Christian Finne, Julie Nord och Morten Schelde.

DOWN BY THE RIVER, 23 jan–22 maj 2016

Rum, platser, ting och människor bär på historier och laddningar. I Down by the river flyter berättandet fram, likt en flod, och fångar fragment av vår värld och beskriver den med psykedelisk virtuositet. Abstrakta mönster och föreställande världar leder in vår fantasi på rädslor, förundran, musik och vår stund på jorden.

MORTEN SCHELDE

Född 1972. Bor och arbetar i Köpenhamn. Morten är bl.a. utbildad på den Kungliga Danska Konstakademin 1996–2001. Han arbetar med måleri, teckning, fotografi och har även en omfattande grafisk produktion. Mortens bildvärld präglas av detaljerade miljöer, ofta med koppling till hans eget liv, där det underliga och mystiska lågmält smälter samman med stilla realism. Han finns representerad på bl.a. Louisiana, Statens Museum for Kunst och Arken. Morten har haft en mängd grupp- och separatutställningar i Danmark, Sverige, Tyskland och England.

JULIE NORD

Född 1970. Bor och arbetar i Köpenhamn. Julie är utbildad på den Kungliga Danska Konstakademin 1994–2001. Hon arbetar med teckning, ofta i blyerts, tusch och akvarell. Julies konstnärskap utmanar etablerade genrer och invanda förväntningar. Hennes drömska och gåtfulla bildspråk inspireras av film, gotisk skräck och barnboksillustrationer. Julie har haft en mängd grupp- och separatutställningar i Danmark, Sverige, Spanien och England. Hon finns representerad på bl.a. Statens Museum for Kunst, Aros, Arken och Nordiska Akvarellmuseet.

CHRISTIAN FINNE

Född 1974. Bor och arbetar i Vejle, Danmark. Christian är utbildad på den Kungliga Danska Konstakademin 1999–2005. I Christians verk – gestaltade i teckning, måleri, installationer och videoprojektioner – ser vi mönster och surrealistiska motiv som tar avstamp i psykedeliska bildvärldar. Musikaliska referenser gör sig påminda då musik är en betydande del av hans konstnärskap. Christian har haft ett flertal grupp- och separatutställningar, men Down by the river är hans första i Sverige.