Drawn to the line

Petra Börner | Annelie Carlström

22 feb–30 aug 2020
Fritt inträde

Petra Börner och Annelie Carlström arbetar båda med ett fokuserat uttryck som präglas av en stark känsla för hantverket och materialet. Med stor sensibilitet berör de ämnen som kretsar kring människan och naturen. Deras stilmässigt skilda universum har en likartad intensitet som kompletterar och berikar varandra. Gråskalor möter färger, det specifikt gestaltande möter det stiliserade, det organiskt växande möter det avskalade. I utställningen visas ett brett spektrum av kommersiella uppdrag, skisser och fria verk.

Petra Börner (f. 1973) är en svensk konstnär och illustratör som bor och arbetar i London sedan många år, där hon också har studerat mode vid Central Saint Martins College of Art and Design. Med tonkänslighet och genomarbetad helhetsverkan får Petra fram essensen av det hon gestaltar. Hennes uttryck är rytmiskt livfullt och flödande och rymmer mycket välavvägda stiliseringar. Den personligt präglade bildvärlden är full av stilmässiga referenser till strömningar i 1900-talets konst och design. Petra har illustrerat för bland annat Kungliga Operan, Apple, Louis Vuitton, Vogue, Systembolaget och IKEA

.

Annelie Carlström (f. 1979) gick ut Beckmans Designhögskola våren 2007 efter flera års konststudier. Sedan dess har hon arbetat som illustratör och konstnär på heltid med bas i Stockholm. Annelies detaljerade verk utforskar blyertsteckningens stillsamma gråskalor med skärpa och precision. Bildvärlden är dynamisk och gåtfullt retromodern. En allvarsam ömsinthet präglar hennes känsligt gestaltade människor, men också humoristisk lekfullhet i proportioner och komposition. Annelie har illustrerat för kunder som Åhléns, Monki, Moderna Museet, H&M, Dagens Nyheter och den svenska folkpopduon First Aid Kit.

Till varje utställning tar museet fram ett pedagogiskt program för skolor, läs mer om det här (pdf)

Seminude
Petra Börner

Close to the lake
Annelie Carlström