Eva Eriksson

5 okt 2024–26 jan 2025
Fritt inträde

Under hösten och vintern har Teckningsmuseet glädjen att visa en utställning med Eva Eriksson – en av Sveriges främsta illustratörer som skapat en lång rad barnboksklassiker genom åren. Med hennes säkra, inkännande och mycket karaktäristiska tecknarstil har hon skapat ikoniska bilder som tagit oss med in i sagor och berättelser där karaktärernas upplevelser och känslor tydligt visas, ofta med rörelse, igenkännelse och humoristiska drag. I utställningen visas bilder från hela Evas karriär med skisser, originalen från böckerna och interaktiva platser för lek och läsande.

Eva debuterade som barnboksillustratör 1977. Hon har skrivit och illustrerat egna böcker där berättelsen om Bella och Gustav var den första. Genom åren har hon samarbetat med många författare, till exempel Barbro Lindgren och böckerna om Max och Vilda bebin, Ulf Nilsson och böckerna om Lillasyster kanin och Älskade lilla gris, Viveca Lärn, Rose Lagercrantz och Fups Aakesson.

Eva Eriksson är född i Halmstad 1949 och flyttade som 19-åring till Stockholm för att utbilda sig på Konstfack. Därefter jobbade hon som teckningslärare, fick barn och hittade hem som barnboksillustratör. Hon har tilldelats flera priser och utmärkelser genom åren, exempelvis Expressens Heffaklump 1981, Rabén & Sjögrens tecknarstipendium 1986, Astrid Lindgren-priset 2001 och Ottilia Adelborgpriset 2006. Mellan åren 2003 och 2012 satt hon på stol nr 1 i Svenska barnboksakademin.