Josefin Lindskog – Ser du mig nu

27 mars–30 maj 2021
Fritt inträde

I Josefin Lindskogs utställning får vi se stora blyertsteckningar och skulpturala objekt. Josefin utgår ifrån långa fotoserier där hon själv agerar modell. Vissa av dessa bilder arbetar hon vidare på i stora teckningar. Hennes konst har en självbiografisk utgångspunkt och bearbetar frågor som kaos, kontroll, moderskap, makt och inre och yttre krav. Teckningarna visar hur vi formas av samhället, men också på motståndets nödvändighet och möjligheter. Kropparna i teckningarna är ofta delvis dolda av tyger, på samma gång kraftfulla och undangömda. Materialet tyg samspelar här i sin skulpturala skrynklighet med materialet hud med sina veck, sin blankhet och underliggande muskulatur. Allt framställt med en stor känsla för form och ljus, uppdrivet i en slags superrealism.

Josefin arbetar ofta med textilier och kläder i sina teckningar, men också mer handgripligt i skulpturala verk där hon formar objekt av kläder. Hon har skapat pelare av tröjor, som en hyllning till mödrars ständiga tvättande, och gjort skulpturala verk av uppspikade t-shirtar som hon själv eller närstående har burit. En sammansmältning av formmässig uppfinningsrikedom och allmängiltig vardaglighet.

Josefin Lindskog är född 1980 i Stockholm och arbetar i dag som konstnär, kostymdesigner, scenograf och konstpedagog. Hon har en kandidatexamen i textil konst från Konstfack och en kandidatexamen i scenografi och kostymdesign från Dramatiska Institutet. Josefin fick Konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium 2020 och Rettigs konstnärsstipendium 2019. Utställningen »Ser du mig nu« har tidigare visats på Länsmuseet Gävleborg.

Notera: Vi har satt en maxgräns på 15 besökare samtidigt, så att alla som rör sig i lokalerna kan känna sig trygga och hålla avstånd utan problem. Caféet och tecknarateljén håller dock stängt tills vidare. 


Mode: Yta med djup – Halland 2021
Utställningen är en del av det regionala samarbetet »Mode: Yta med djup – Halland 2021«. Under året utforskas mode i Halland – på flera platser, under olika utställningsperioder. Läs mer på www.konstihalland.se