Per Åhlin – en animationens mästare

Laholms teater

16 juli - 14 augusti
Fritt inträde

Utställningen befinner sig på Laholms teater och är öppen tisdag–söndag kl. 10:00–16:00.
Per Åhlin (född i Hofors 1931) är en föregångare inom svensk animerad film. Den helt självlärde tecknaren och animatören har verkat i över femtio år och är verksam än i dag.

Många människor i vårt land har vuxit upp med Per Åhlins egensinnigt tecknade figurer som Dunderklumpen som fick liv och agerade tillsammans med ”riktiga” skådespelare i jämtländska fjällmiljöer. Även den välmenande Karl-Bertil Jonsson med hans mantra ”att ta från de rika och ge åt de fattiga” har följt oss i TV-rutan under hela fyrtio år.

Att Per Åhlin dessutom står bakom en mängd nyskapande illustrationer och legendariska bokomslag, med start på 1960-talet, är kanske mindre känt i dag. Per Åhlin har också inbjudit oss till sin unika bildvärld genom den animerade långfilmen om den blomstrande ön Melonia och dess motpol fängelseön Plutonia, en berättelse delvis inspirerad av Shakespeares Stormen. Att vi måste vara rädda om vår jord och bevara den för framtiden är ett tema som tidigare förts fram på olika sätt av Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Med dem har Per samarbetat och inspirerats av under en stor del av sitt yrkesliv. Utställningen Per Åhlin – en animationens mästare är en hyllning till Per Åhlin som filmskapare och bildmakare.

En utställning från Folkets hus och parker.