Slow motion

Teckningsmuseet

25 januari – 18 maj 2014

Teckningsmuseet visar i vår utställningen ”Slow motion” med konstnärerna Aleksandra Kucharska, Anna Ling och Sara Wallgren. I utställningen möts tre konstnärsskap som arbetar med de speciella stämningar och möjligheter som teckning ger. Med både stillhet och kraft i deras verk vaggas vi in i en kommunikation av gråskalor och möter ett rikt berättande fyllt av mening. Det finns en stark närvaro och koncentration i konstnärernas arbeten samtidigt som de behandlar diffusa minnen, längtan, flyktiga stämningar och formulerar något oformulerat.

Aleksandra Kucharska, född 1981 i Gdansk, Polen, bosatt i Malmö. Utbildad vid Malmö konsthögskola 2002- 2007. Aleksandra arbetar med skulptur, installation och teckning. I Slow motion möter vi minnesbilder från barndomen och andra berättelser. Bilderna är ingen återgivning av vad hon såg utan snarare vad hon upplevde. Den grå färgen har en symbolisk betydelse för henne. Som barn var hennes hus, trappuppgång och brevlåda grå. Diffusa minnen träder fram som i en dimma.

Anna Ling är född 1971 i Göteborg, bosatt i Malmö. Hon är utbildad vid Malmö konsthögskola 1998-2003. Anna arbetar med teckning och skulptur.  I Slow motion får vi bland annat se ett antal rastrerade tuschteckningar följa med på en personlig resa. En historia som har sin upprinnelse i Slovenien och landar i en koloniträdgård i Malmö. Teckningarna kan ses som en väv som knyter ihop förfluten tid och framtid. Anna Ling arbetar med en avskalad och renodlad gråskala med motiv alltifrån naturvetenskapliga studier till personliga referenser.

Sara Wallgren, född i Garphyttan utanför Örebro 1981. Bosatt i Berlin/Hammenhög. Utbildad vid Malmö konsthögskola 2005-2010.  Saras arbete rör sig kring en fascination för koder, kommunikation, spår och tid. Genom teckningen söker hon en struktur, ett språk för det ordlösa. Hon har en speciell relation till fenomenet synestesi. Hon översätter toner till olika gråskalor, melodier till linjer. Tiden finns närvarande i Sara Wallgrens verk, i tecknandet av stjärnor ljusår bort, eller i den inbyggda tid som finns i en långsamt skapad teckning.