Tillstånd

LOVE LUNDELL/JOHAN BJÖRKEGREN samt teckningar från samlingen

20 jan - 20 maj
Fritt inträde

Ett tillstånd kan vara ett läge eller en situation, en flyktig utvecklingsfas eller något oföränderligt. Tillståndet kan vara allvarligt eller stabilt, flyktigt eller permanent, klart eller förvirrat. Det kan peka framåt mot en utveckling, vara en länk i en kedja av händelser eller uttrycka en känsla av övergivenhet.

Vi har bjudit in konstnärerna Love Lundell och Johan Björkegren. I dialog med deras bildvärldar visar vi teckningar från museets samling med landskap, vatten, surrealistiska betraktelser och sinnesstämningar.

Love Lundell, född 1981, är verksam i Stockholm och utbildad på bland annat Kunstakademiet i Trondheim. Han har haft en mängd separat- och grupputställningar, bland annat på Wetterling Gallery i Stockholm, Värmlands Museum och Restaurang Riche i Stockholm. Med collage, karbonpapper och klorin skapar han bilder som för tankarna till sagovärldar, drömska naturupplevelser och den sökande människan.

Johan Björkegren, född 1978 i Uddevalla, är verksam i Göteborg och utbildad på bland annat Beckmans designhögskola. Han har haft flera separat- och grupputställningar, exempelvis på Galleri Jonas Kleerup i Stockholm, Galleri Steinsland Berliner i Stockholm och Calix Gustav Gallery i Miami, USA. I Johans betraktande bilder skapade i tusch, blyerts och akvarell möter vi teman som kretsar kring ensamhet, saknad och tid.

Där finns något bortglömt som tränger sig på och visar sig som ogräs eller sprickor i öde landskap och terräng.

 

LOVE LUNDELL

Beskriv dig själv med en mening.
En insider som hela mitt liv försökt se världen för alla människor.
Beskriv din konst med en mening.
Eskapism i form av galghumor med ett skimmer av romantik.
Vad är teckning för dig?
Det är ett sätt att visualisera en känsla, en mening, ett tillstånd, en dröm, en idé etc etc. Det är allt från telefonklotter till en skiss av en stol du önskar fanns eller exempelvis kroki. I mitt arbete som konstnär (jag är främst målare) använder jag mig hela tiden av skisser som förlagor till mina verk. Med tiden blev mina skisser bra nog och inte endast en slitprodukt förpassad till en dammig flyttkartong.
Vad är fördelarna med teckning som uttrycksform?
Snabbt, fritt och ocensurerat; skapandets mitt. 

JOHAN BJÖRKEGREN

Beskriv dig själv med en mening.
En betraktare.
Beskriv din konst med en mening.
En längtan efter något för evigt förlorat.
Vad är teckning för dig?
Upplevd och suggerad verklighet och fantasi gestaltad genom linjer, för att vara tråkig.
Vad är fördelarna med teckning som uttrycksform?
Enkelheten.