Alvaro Tapia – Världar och Vidunder

7.10.2023–28.1.2024
Fritt inträde

Alvaro Tapia, född 1976 i Växjö och bosatt i Stockholm, är illustratör och koncepttecknare. Han är utbildad vid Konstfack (grafisk design och illustration) och har genom åren skapat alltifrån bok- och skivomslag till konceptdesign för datorspel.

Hans första bokomslag var Harry Potter och de vises sten, utgiven 1999. Karaktären var vid tiden relativt okänd, men i dag har böckerna om Harry Potter sålt i nästan 4 miljoner exemplar bara i Sverige. Tapia har tecknat alla omslag utom ett för den svenska utgåvan av bokserien.

Bland andra uppdrag kan nämnas illustrationer till boken Svenska folksagor (2008), bilder till det kultförklarade rollspelet Drakar och Demoner samt flera skivomslag, däribland rapparen Timbuktus genombrottsalbum The botten is nådd! (2003) och Dismembers album Death Metal (1997).

Tapia hämtar inspiration till sina bildvärldar från kulturhistoria, religionshistoria, folklore och arkeologi. Ända sedan barndomen har han fascinerats av sagor och mytologiska väsen. Han tecknar karaktärer med stor inlevelse och gestaltar träffsäkert deras roller och funktioner i berättelsen. I illustrationerna förmedlar han skickligt stämningar och dramatiska förlopp, med en tydlig känsla för komposition och dynamik. Hans bilder rymmer mängder av spännande detaljer som kan inspirera fantasin och samtidigt leda in betraktaren i nya, förtrollande världar.

Svenska folksagor

Original till »Harry Potter och halvblodsprinsen«

Alvaro Tapia 

Instagram: @alvarotapia_art