Teckningsmuseets tecknarateljé ligger på nedre plan och är alltid öppen för besökare i alla åldrar. I tecknarateljén kan du skapa fritt eller ta hjälp av de instruktioner som våra konstpedagoger har tagit fram. Om vi inte skriver något annat är det drop-in som gäller. Välkomna!


Konstnärsledda verkstäder 2023

Februari

• 18–19 februari: (Vernissage på lördagen) Skapa sagovärldar inspirerade av Björn Bergs bildvärld. Med färg, tusch och kol skapar vi sagobilder med troll och annat spännande som växer fram.

• Sportlovsverkstad: Bokbinderi (21–24 februari klockan 10–16, 25–26 februari klockan 12–15.30) Kom och lär dig att göra egna böcker på olika enkla sätt! Hantverket att binda böcker tog sin början i 500-talets Kina. Under 900-talet kom papperstillverkningen till Europa vilket förändrade bokens format och hantverket utvecklades framför allt av munkar i de medeltida klostren. Då som nu handlar det om att på olika vis sammanfoga pappersark i någon form av pärm. Så kom och gör din egen variant av bokbinderi! Rekommenderad ålder: från 6 år. Drop-in. Viss väntetid kan förekomma. OBS! Större sällskap måste förboka på 0430-154 51 eller info@teckningsmuseet.se.

Mars

• 4–5 mars: (Guidning lördagen kl. 14.00) Marmorering – vi gör eget marmorerat papper. Marmorering är ett sätt att göra vackra, mönstrade och färgsprakande papper för exempelvis böcker och omslagspapper.

• 11–12 mars: Animerade porträtt – Kom och inspireras av Björn Bergs porträtt. Gör ditt eget porträtt, av dig själv eller någon annan, och väck din bild till liv under kameran. Vi arbetar med papper och stop-motion. Du klipper ut rörliga delar som du flyttar på under kameran och skapar ett levande porträtt. Drop-in. Viss väntetid kan förekomma. Ta gärna med en USB-sticka eller en e-postadress för att kunna spara din film!

• 18–19 mars: (Guidning lördagen kl. 14.00) Måla till musik – med stora penslar på stora papper och flödigt med färg. Vi lyssnar på inspirerande musik medan vi skapar, och uttrycker våra känslor med färg. Det inte är så noga hur det blir, utan vi provar och känner oss fram. Passar alla åldrar. Kom i oömma kläder!

• 25–26 mars: Teckna och måla med akvarell och tusch – Vi målar abstrakt med akvarell i vått och tecknar mönster och figurer med vattenfast tuschpenna.

April

• 1–2 april: (Guidning lördagen kl. 14.00) Skulpturer av återvunnet material – med snören, sladdar och annat förbrukat material gör vi nya skapelser. Vi skapar av allt vi kan hitta, sladdar och kartonger, burkar och gamla saker. Vi limmar och surrar, klipper och knåpar. Kanske kan det bli en robot, ett troll eller bara galet roligt. Kom och inspireras! Om du inte vet vad du vill göra så hjälps vi åt att komma i gång.

• Påsklovsverkstad: Nåltovade bilder – skapa sagolika bilder av ull (8–10 april klockan 12–15.30, 11–14 april klockan 10–16.00, 15–16 april klockan 12–15.30)
Kom och skapa bilder av ull! Vi använder en teknik som heter nåltovning. Med ull i olika färger gör du mönster och figurer med en särskild nål. Mest troligt har tekniken sitt ursprung i Centralasien och det tidigaste beviset på filttillverkning är en väggbeklädnad från Turkiet från ca 6 500 f.Kr. Rekommenderad ålder: från 7 år. Barn under 12 år deltar med vuxet sällskap. Drop-in. Viss väntetid kan förekomma. OBS! Större sällskap måste förboka på 0430-154 51 eller info@teckningsmuseet.se.

• 22–23 april: Animation – gör en film tillsammans! Vi inspireras av konsten på museet och gör en kort film utifrån en bild från utställningen. Vi arbetar i grupper och väljer ut ett konstverk från Björn Bergs utställning som er film sedan kommer att utgå ifrån. Sedan hittar vi på en egen kort berättelse och väcker den till liv. Vi gör karaktärer, bakgrunder och animerar tillsammans i sällskapet. Max 5 personer per sällskap. Ta gärna med en USB-sticka eller en e-postadress för att kunna spara er film. Tid: 12.30–15.30. OBS! Begränsat antal platser, föranmälan krävs senast den 21 april till 0430-154 51 eller info@teckningsmuseet.se. Barn deltar i vuxet sällskap.

• 29–30 april: (Guidning lördagen kl. 14.00) Rivteknik – gör konstverk genom rivteknik med färgat papper och lim. Vi gör små eller stora konstverk, som blir underbara former i härliga färger. Vi river och limmar i färgat papper. Ibland blir det bra, ibland kanske vi vill ändra på något. Vi inspireras av naturens underbara färger.

Maj

• 6–7 maj: Skapa figurer i naturmaterial – inspireras av Björn Bergs teckningar från berättelserna om Emil i Lönneberga och hans trägubbar. Vi täljer inte men skapar figurer av olika naturmaterial, flirtkulor, ögon och piprensare. Naturmaterial finns på plats men du får gärna ta med något som du själv har hittat i naturen och vill skapa med, exempelvis pinnar, bark, kottar, stenar eller träbitar.

• 13–14 maj: (Guidning lördagen kl. 14.00) Gör egna sprattelgubbar! Välkomna att göra hängande konstverk. Kanske en sprattelgubbe, sprattelfågel eller bara fina former som rör sig. Det går också att skapa en mobil, där det gäller att få balans på hela verket.

• 20–21 maj: Animation – gör en film tillsammans! Vi inspireras av konsten på museet och gör en kort film utifrån en bild från utställningen. Vi arbetar i grupper och väljer ut ett konstverk från Björn Bergs utställning som er film sedan kommer att utgå ifrån. Sedan hittar vi på en egen kort berättelse och väcker den till liv. Vi gör karaktärer, bakgrunder och animerar tillsammans i sällskapet. Max 5 personer per sällskap. Ta gärna med en USB-sticka eller en e-postadress för att kunna spara er film. Tid: 12.30–15.30. OBS! Begränsat antal platser, föranmälan krävs senast den 19 maj till 0430-154 51 eller info@teckningsmuseet.se. Barn deltar i vuxet sällskap.

• 27–28 maj: (Guidning lördagen kl. 14.00) Trycktekniker – vi trycker på papper och tyg med potatis, linoleum och mycket mer. Det går att skära ut fina mönster som kan bli tapetmönster eller gubbar. Tryck med flera potatisar eller linoleumformer för att få olika färger. Tillsammans gör vi mönster eller figurer. På plats kommer det också att finnas lite allt möjligt som man kan få mönster av, till exempel olika frukter och trassliga snören. Kanske kommer vi på något nytt som ingen någonsin har tänkt på!

Juni

17–18 juni: (Vernissage på lördagen) Skuggteckning – kom och experimentera med skuggor! Se vilka teckningar och bilder du kan få fram genom att teckna av olika föremåls skuggor. I verkstaden sätter vi även upp papper på väggen där en gemensam skuggvärld växer fram. Vi inspireras av Hannaleena Heiskas och Maria Bajts konst.