Mander på Teckningsmuseet

1 juni–29 september
Fritt inträde

Martin ”Mander” Ander (f. 1976) är verksam som illustratör och grafisk formgivare med rötter i Stockholms graffiti- och skateboardvärld. I dag bor han i Gnesta och arbetar internationellt med såväl skateboarddesign som illustrationer för böcker, annonser, affischer och skivomslag. Martin har illustrerat för artister som Håkan Hellström och KRS-One och företag som amerikanska Moog Music och Flip Skateboards. År 2009 blev han trea i den internationella tävlingen Best Art Vinyl för sitt ikoniska skivomslag till Fever Ray, och 2015 blev han utsedd till Årets Designer på Svenska Skateboardgalan. År 2018 släpptes boken Ouff! Mander selected works som avhandlar hans originella konstnärskap.

Martin Anders maximalistiska bildvärld präglas av tydliga linjer, klara färger, retroromantiska utsvävningar och lager på lager av subkulturella referenser. Illustrationerna är alltid träffsäkra och mästerligt formgivna. Tilltalet är tillgängligt och direkt, samtidigt som de täta detaljerna och surrealistiska infallsvinklarna fördjupar upplevelsen och håller kvar betraktaren. Utöver punk-, graffiti- och skateboardkulturens grafik och estetik nämner han serietidningen MAD, tecknaren Hans Arnold och 1960-talets undergroundtecknare i USA som inspirationskällor.

Utställningen på Teckningsmuseet bjuder på utvalda nedslag i Martin Anders mångsidiga karriär. Ni kommer bland annat att få se skateboardar, böcker, förpackningar, turnéaffischer, skivomslag och inte minst originalen till flera av hans arbeten.